Vill du bli en av oss?
För att trivas med att jobba här behöver du vara beredd att tänka om. För här är det inte verksamheten som sätter ramarna. Hos oss är det våra gästers behov och önskemål som står i fokus. Det innebär att du måste vara flexibel, lyhörd och kreativ.
På Änggårdens hospice ger vi avancerad sjukvård, men i en miljö som snarare liknar ett hotell eller ett hem. Den medicinska kompetensen är hög. Men att vara medmänsklig är lika högt värderat som att vara professionell. Oavsett utbildningsnivå och titel så tar vi oss alltid tid till ett samtal, när någon behöver detta.
Hos oss jobbar undersköterskor och sjuksköterskor. Vi har också diakon och psykosocial sjuksköterska samt vid behov tillgång till arbetsterapeut och fysioterapeut.
Här finns inget hierarkiskt tänkande, alla är lika viktiga för att verksamheten ska fungera.
Förmåner för dig som jobbar här
Vet du redan att du skulle trivas hos oss?
Skicka en spontanansökan till vår verksamhetschef Annika Eriksson.
De sex S:en
Vi arbetar personcentrerat utifrån de sex S:n (Weissman/Ternestedt) Det är en modell för palliativ vård som sammanfattas i sex begrepp.
- Symtomlindring
- Självbild
- Självbestämmande
- Sammanhang
- Sociala relationer
- Strategi
Hospicedefinitionen
Det finns idag en definition av vad ett hospice är. Den togs fram av sex hospices i Sverige, bland annat Änggårdens hospice. Definitionen blev godkänd av Nationella Palliativa Rådet i april 2021.
Läs hela hospicedefinitionen
Ett hospice är en enhet för inneliggande, specialiserad palliativ vård för gäster (patienter) med komplexa symtom och/eller en livssituation med särskilda vård och omsorgsbehov förorsakade av en aktiv, progredierande och långt framskriden sjukdom med begränsad livslängd. Vården fokuserar på lindring och livskvalitet.
Vården på ett hospice bedrivs utifrån ett holistiskt förhållningssätt oavsett ålder eller diagnos, samt en strävan att stödja individen att kunna leva med värdighet och med största möjliga välbefinnande till livets slut. Samtal är en viktig ingrediens i vården och omsorgen. Arbetet bedrivs strukturerat och med en holistisk syn, till exempel utifrån de 6 S:en. (Självbild, Självbestämmande, Symptomlindring, Sociala relationer, Sammanhang, Strategier).
Vården bedrivs med individens samförstånd och självbestämmande. Närståendes delaktighet och närståendestöd är viktigt inom hospicevårdens filosofi.
Ett hospice är en fristående enhet där vårdmiljön inom- och utomhus främjar välbefinnandet både för individen och de närstående.
Den slutna palliativa vården på ett hospice utförs dygnet runt av ett multiprofessionellt team med särskild kunskap och kompetens inom palliativ vård. Sjuksköterskor och undersköterskor finns alltid på plats. Tillgång till läkare finns dagtid och i beredskap under jourtid. Tillgång till paramedicinsk kompetens samt psykosocial och/eller andlig kompetens finns tillgänglig även om de inte alltid är på plats. Det eftersträvas att minst en person i varje professionell grupp inom det multiprofessionella teamet är utbildad och erkänd specialist i palliativ vård/palliativ medicin.
På hospice erkänns och uppskattas insatser från volontärer som bidrar med guldkant för inneliggande och närstående utöver det ordinarie vårdarbetet.
Ett hospice har ofta en indirekt eller direkt roll inom såväl akademisk som intern och extern utbildning och forskning.
Ett hospice är ett komplement i den palliativa vården och omsorgen utifrån individens och dennes närståendes behov utan att vara en specialiserad palliativ sjukhusavdelning eller ett särskilt boende.
Ett hospice drivs ofta i enskild form, till exempel som en stiftelse eller ett vårdbolag på en idéburen basis. Finansieringen sker dock med offentliga medel genom vårdavtal med region och/eller kommun(er).
Ref:
Radbruch L, Payne S and the Board of Directors of the EAPC. White Paper on standards and norms for hospice and palliative care in Europe: part 1 and 2. European Journal of Palliative Care, 2009; 16(6) resp 17(1).
Europarådet: Rekommendation Rec(2003)24 av medlemsstaternas ministerkommitté till medlemsstaterna om organisation av palliativ vård
Doyle D and Woodruff R. Models of Care, in: The IAHPC Manual of Palliative Care, 3rd edition, 2013. – De 6S:n : En modell för personcentrerad vård Ternestet,Henoch,Österlind,Andershed, 20170926 Upplaga 2
https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/palliativ-vard/vardprogram/att-arbetastrukturerat-med-palliativ-vard/
https://www.who.int/health-topics/palliative-care
Verderber S and Refueruzo BJ: Innovations in Hospice Architecture, 2nd ed, 2020. Routledge, London and New York, ISBN 978-0-367-31292-3
2021-02-24 Sara Möller (verksamhetschef Bräcke Hospice), Annika Åberg-Darell (verksamhetschef Änggårdens Hospice), Pia Gustafsson (verksamhetschef Hospice Gabriel), Mats Kärnestad (verksamhetschef Axlagården), Åsa Pellikka (verksamhetschef Mellannorrlands Hospice) och Matthias Brian (specialistläkare Mellannorrlands Hospice)
Godkänd av NRPV Nationella Palliativa Rådet 2021-04-12
Vill du göra praktik hos oss?
Vi vet att vi genom att lära andra också lär oss själva. Vi tar gärna emot dig som är sjuksköterske- eller undersköterskestuderande inom palliativ specialistutbildning. Är du intresserad? Ta kontakt med din utbildningsenhet.